Elektrisch rijden: wat kost dat?
‘Elektrisch rijden? Welnee! Die prijzen zijn mij te gek’ is een veelgehoorde opmerking. Hoewel het beter zou zijn voor het milieu als er meer elektrische voertuigen zijn, wijzen we dit nog regelmatig stellig af. Nog altijd zijn er veel mensen die geloven dat elektrisch rijden ontzettend duur is. Hierbij verwijzen ze enkel al naar de aanschafprijs van een elektrische auto. Deze is overduidelijk duurder dan een traditionele brandstofauto. Dit komt omdat accu’s ook erg kostbaar zijn. Maar is elektrisch rijden dan echt zoveel duurder? Dat hoeft niet. Het biedt namelijk veel voordelen en kan ook zeker op financieel vlak erg gunstig zijn. Zeker op de lange termijn. In dit artikel vertellen we alles over de mogelijke kosten wanneer je elektrisch rijdt en hoe je zoveel mogelijk zou kunnen besparen.
Stroom is goedkoper dan benzine
Een van de grotere voordelen van elektrisch rijden is dat stroom goedkoper is dan benzine of diesel. Zeker wanneer je een privé laadpunt kunt gebruiken. Dan betaal je enkel de stroomkosten die in je energiecontract zijn afgesproken. De tarieven van openbare laadpalen liggen iets hoger omdat je ook voor de privilege om hier te staan moet betalen, maar zijn nog altijd goedkoper dan wanneer je je tank vol zou gooien.
Wil je goedkoper openbaar kunnen laden? Dan is het slim om een app met de laadpalen bij jou in de buurt te downloaden. Zo zie je altijd in één oogopslag waar je kunt opladen en welke laadstations momenteel vrij zijn. Hier kun je ook de verschillende tarieven vinden. Zo wordt het nog eenvoudiger om te vergelijken en het goedkoopste laadstation op te zoeken. Je kunt ook goedkoper opladen door voor een laadstation met minder vermogen te kiezen. Het laden duurt dan wat langer en als goedmaker betaal je dan een lager tarief.
Kijk naar het totale kostenplaatje
Sommige mensen kijken niet verder dan de fors hogere aanschafprijs. Hierdoor lijken elektrische auto’s misschien minder aantrekkelijk voor de portemonnee. Op de korte termijn vraagt het inderdaad om een fikse investering. Als je echter alle autokosten bij elkaar optelt, zul je merken dat een elektrische auto onder de streep nauwelijks duurder en vaak zelfs goedkoper is. Je bespaart veel op brandstof en betaalt tot 2025 geen of weinig motorrijtuigenbelasting. Zo ben je qua vaste maandelijkse vasten veel minder kwijt dan bij een traditionele auto. Daarnaast probeert de overheid op allerlei verschillende manieren elektrisch rijden interessanter te maken. Dit levert een aantal fijne fiscale voordelen op.
Onderhoudskosten
Een elektrische auto heeft minder onderdelen die aan slijtage onderhevig zijn. Hierdoor zal het reguliere onderhoud van een elektrische auto voordeliger zijn. Misschien wel de grootste kostenpost van een EV is het accupakket. Wanneer deze vervangen moet worden, zal dit flink in de papieren lopen. Gelukkig gaat een accupakket best lang mee. Om de angst voor de consument weg te nemen, bieden veel autodealers dan ook een flink lange garantie op de levensduur aan.