Eneco bouwt nieuwe biomassacentrale in havengebied Delfzijl
BioEnergieCentrale Delfzijl, een dochteronderneming van energieleverancier Eneco laat in Delfzijl een biomassa-centrale bouwen van 49 Megawatt en kan hiermee 120000 gezinnen van stroom voorzien. In deze biomassa-centrale zal hoofdzakelijk gerrecyceld hout worden omgezet in duurzame energie. De centrale zorgt voor een uitbreiding van het aanbod van duurzame energie door Eneco. Deze energie-maatschappij levert al duurzame stroom in de vorm van zonne-energie en windenergie. Medio 2013 wordt de centrale in gebruik genomen. Balast Nedam heeft de opdracht gekregen om de centrale te bouwen. Het bedrijf bouwt de centrale in samenwerking met het Duitse Areva Renewables en het Finse Metso Power OY. In Nederland wordt momenteel ongeveer 90 megawatt aan houtgestookte energie geleverd door vier centrales welke vaak zijn gekoppeld aan afvalverbrandingsinstallatie’s.
De brandstof (houtsnippers) zal per schip, trein of vrachtwagen naar Delfzijl vervoerd worden. Men verwacht ongeveer 300.000 ton hout jaarlijks te kunnen verwerken. De besparing op CO2 uitstoot is ongeveer 250.000 ton in vergelijking met een traditionele centrale die op steenkool of gas gestookt wordt. In deze berekening is rekening gehouden met de uitstoot die het transport met zich meebrengt.
Bron: www.Eneco.nl
Een afvalhoutcentrale met, volgens Eneco, het hoogste rendement in de Benelux. Dit is echter maar 37% (http://projecten.eneco.nl/eneco-bio-golden-raand/projectgegevens/feiten-en-cijfers/). Alle warmte gaat echter verloren, hiermee wordt de Waddenzee verwarmd. Een rendement van 37% betekent dat er meer energie verloren gaat, dan dat er nuttig wordt gebruikt, niet bepaald innovatief.
Er zijn centrales die wel de warmte nuttig gebruiken die veel hogere rendementen halen (http://www.host.nl/wp/wp-content/uploads/2007/11/HoSt_Vink-Sion_NL.pdf ).
Enige reden dat Eneco dit doet is financieel. Dit project is opgezet door Econcern (de graaiers en potverteerders). Opgezet in 2005 heeft deze ongetwijfeld een MEP subsidie. Hoogte hiervan is EUR 97 / MWh (http://www.energymatters.nl/Portals/0/Glastuinbouw/Ondernemersplatform/2010_08/Energy%20Matters,%20Export%20NL%20hout%20LNV%2018-05-2010.pdf) met een looptijd van 10 jaar. De centrale heeft EUR 155 miljoen gekost (http://www.industcards.com/biomass-be-nl.htm) en ontvangt aan subsidie meer dan het dubbele. Eneco geeft zelf ook toe dat er flink aan wordt verdiend: http://www.eneco.com/nl/organisatie/aandeelhouders/nieuws-voor-aandeelhouders/2013/editie-april/eneco-bouwt-grootste-bio-energiecentrale-benelux/
En ja, als de subsidie stopt, dan worden dit soort centrales gesloten. Pas als er dan weer nieuwe subsidie komt gaan ze weer open, zie Cuijk (http://www.omroepbrabant.nl/?news/181901622/Essent+wil+mestfabriek+bij+biocentrale+in+Cuijk.aspx)
Conclusie: Dit project is niet innovatief, efficient en kost de overheid gigantisch veel geld zonder werkelijk blijvend effect.