Heffing ODE zal komende jaren flink stijgen
Wist je dat de helft van de energierekening uit belastingen bestaat? Dat meldt Pricewise, de grootste Nederlandse energievergelijkingssite, die onderzoek deed naar deze heffingen. De komende drie jaar stijgen de belastingen voor energie aanzienlijk. Grootste reden hiervan is de heffing Opslag Duurzame Energie. De stijging is bevestigd door de woordvoerder van de minister van Economische Zaken, Henk Kamp.
ODE-stijging door de jaren heen
Nu is het ODE-deel van de energierekening dat een gemiddeld huishouden (verbruik van 3.500 kWh en 1.500 m3) betaalt 60 euro. De voorspelling is dat dit bedrag in 2020 op 200 euro staat. Dat is een ruime verdrievoudiging. En duidelijk een behoorlijke verhoging in een korte tijd. In 2013, toen de ODE werd ingevoerd, betaalde een huishouden nog geen tien euro aan deze heffing. In drie jaar tijd is het bedrag dus al flink gestegen.
Verhoging naar 2,3 miljard euro
Het doel van Opslag Duurzame Energie is het subsidiëren van duurzame projecten. Hiermee moeten de doelen rondom de productie van groene energie worden verwezenlijkt, gezien we in 2020 moeten voldoen aan internationale klimaatdoelstellingen. Er moeten onder andere meer windmolenparken en velden met zonnepanelen komen om dit haalbaar te maken. Dit jaar is de ODE die Nederlandse huishoudens samen betalen goed voor een subsidiepot van bijna 700 miljoen euro. In 2020 moet dit bedrag nog veel hoger uitkomen volgens het ministerie. Namelijk op 2,3 miljard euro. Vandaar de verhoging naar zo’n 200 euro ODE per huishouden.
45 procent rekening bestaat uit belastingen
Nu bestaat 35 procent van de energierekening uit de kostprijs (het kale tarief) voor stroom en gas, wat betekent dat 65 procent van de energierekening bestaat uit andere kosten. 20 procent bestaat uit netwerkkosten en 45 procent uit belastingen. Door de stijging van ODE zal dit laatste percentage alleen maar hoger worden. Naast de stijgende ODE is er ook nog eens de toenemende energiebelasting. De kans is dan ook groot dat de energierekening in een aantal jaar flink hoger wordt.
Vermindering energiebelasting
Naast deze stijgingen is er gelukkig ook sinds 2008 de vermindering energiebelasting (heffingskorting). Elke woning en elk kantoorpand met een verblijfsfunctie ontvangt deze korting. Dit gebeurt omdat de overheid er zo voor wil zorgen dat energie voor iedereen betaalbaar blijft. Wel heft de overheid ook juist belastingen over het verbruik van stroom en gas, omdat een hogere prijs het volk kan motiveren om minder energie te verbruiken. In 2017 is de heffingskorting 308,54 euro per huishouden, dit is exclusief btw. Dit deel wordt verrekend op de jaarafrekening. Wil je als consument zorgen dat je van meer dan alleen de heffingskorting profiteert, dan kun je energiecontracten vergelijken om een contract met lage tarieven of een hoge welkomstkorting te kiezen. Ook scheelt het een hoop als je bewuster omgaat met energie. Dat laatste is ook nog eens goed voor het milieu.
Gezamenlijke doelen behalen
Door het inzetten van duurzame energiebronnen en pogingen om minder energie te verbruiken, moeten we er gezamenlijk voor zorgen dat de stijging van de aarde niet boven de 2 graden Celsius komt. Sinds de industrialisatie rond 1860 is de gemiddelde temperatuur op aarde met 0,8 gestegen. Klinkt als een kleine stijging, maar het effect hiervan op de Noordpool is groot. Om verdere stijgingen te voorkomen, moeten we in 2020 maar liefst 20 procent minder CO2 uitstoten dan in 1990, 20 procent minder energie verbruiken en ervoor zorgen dat 20 procent van onze energie uit hernieuwbare bronnen komt. De vraag is echter of we dat gaan halen, maar door het inzetten van de subsidie van de ODE om windparken en dergelijken te realiseren, kunnen we samen hopelijk een heel eind komen.