Hier moet je op letten bij de aanschaf van een energiemanagementsysteem (EMS)

Energiebeheer is allang niet simpelweg verbruik monitoren. Met de stijgende energiekosten, strengere wetgeving en noodzaak tot verduurzaming, draait energiebeheer van tegenwoordig om slim sturen, kosten verlagen en toekomstbestendig opereren. Een goed energiemanagementsysteem (EMS) helpt hierbij. Bedrijven en organisaties kunnen zo inzicht krijgen in het energieverbruik, verspilling voorkomen en slimmer omgaan met de beschikbare capaciteit. Maar niet elk EMS werkt hetzelfde. Dus hoe weet je welk systeem je eigenlijk moet aanschaffen? Welke voegt echt waarde toe en is geen dure, complexe software die uiteindelijk nauwelijks effectief wordt benut? 

Hier zijn de vier van de belangrijkste aspecten om op te letten bij de aanschaf van een EMS.

1. Wat wil je meten en hoe gedetailleerd?

Niet elk EMS komt met dezelfde mate van inzicht. Daar waar er sommige systemen zijn die alleen een totaaloverzicht geven van het elektriciteitsverbruik, zijn er anderen die tot op apparaatniveau weten te meten. 

Gebruik als vuistregel: Hoe specifieker de data, hoe gerichter je besparen kunt. Vraag jezelf dus af of je enkel stroomverbruik wilt monitoren of ook gas, water of wellicht zelfs hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en windenergie. Real-time monitoring is daarbij een grote meerwaarde. Op die manier kan er direct ingegrepen worden wanneer er sprake is bij afwijkingen en piekbelastingen.

2. Hoe goed integreert het EMS met bestaande systemen?

Organisaties die al met gebouwbeheersystemen (GBS), SCADA-software of ERP-pakketten werken, moeten letten op compatibiliteit. Want een EMS dat niet gemaakt is om te communiceren met deze systemen, zal veel dubbel werk opleveren en leiden tot gefragmenteerde data. 

Check daarom eerst of EMS standaardprotocollen zoals Modbus, BACnet of OPC UA worden ondersteund. Daarnaast is schaalbaarheid belangrijk: kun je later extra meters of nieuwe energiedragers zoals batterijopslag toevoegen zonder een volledig nieuw systeem te moeten aanschaffen?

3. Is het EMS gebruiksvriendelijk?

Een EMS systeem kan zeer effectief zijn, maar alleen als de mensen er juist mee omgaan. Een goed EMS heeft daarom een intuïtieve interface met duidelijke dashboards en komt met de mogelijkheid om bijvoorbeeld automatische meldingen in te stellen of rapportages op maat te genereren om direct te delen met relevante teams. In de praktijk blijkt immers vaak dat hoe sneller en eenvoudiger data inzichtelijk wordt, hoe beter de beslissingen zijn die op basis van die data genomen worden! 

4. Kan het EMS meer dan alleen meten?

Met de EMS-software van Emmett Green beschik je over de mogelijkheid om actief energie te sturen. Met systemen die automatisch apparaten aan- of uitschakelen op basis van vraag en aanbod, piekbelastingen voorkomen en real-time inspelen op variabele energietarieven, kun je een directe impact hebben op de energierekening en duurzaamheid van je bedrijf of organisatie.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *