Veel groene energiecontracten afgesloten, weinig opgewekt in Nederland

Maar liefst 69 procent van de Nederlandse huishoudens heeft een energiecontract met groene energie, dat bleek eerder dit jaar uit de jaarlijkse Energiemonitor van de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Toch komt slechts 12,5 procent van de stroom die in Nederland wordt opgewekt uit duurzame bronnen als wind, zon, biomassa en water. Hoe kan dat? Wij leggen het je uit.

De onderzoeksresultaten

Elk jaar brengt de ACM de Energiemonitor uit. In dit rapport wordt weergegeven hoe de energiemarkt zich voor consumenten heeft ontwikkeld in het afgelopen jaar. Er wordt hierbij onder andere gekeken naar het aanbod van energieleveranciers, de opbouw van de energierekening en hoeveel consumenten energie vergelijken en overstappen. De informatie uit de Energiemonitor is afkomstig van energieleveranciers en een uitgebreid consumentenonderzoek.

Uit de Energiemonitor 2017 bleek dat 69 procent van de Nederlandse huishoudens een energiecontract heeft met groene energie. In 2015 was dat nog maar 58 procent, ruim tien procent minder. Er is dus een forse stijging te zien in de afname van het aantal groene energiecontracten.

Van alle stroom die in Nederland wordt opgewekt, komt echter maar 12,5 procent uit duurzame energiebronnen. Dat blijkt uit cijfers van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), het Nederlandse onderzoeksinstituut op het gebied van energie. Van alle stroom die in Nederland door energieleveranciers verkocht wordt, wordt echter 44 procent verkocht als groen – hierbij zijn zakelijke energiecontracten ook inbegrepen.

Garantie van Oorsprong-regeling

Hoe kunnen we in Nederland nou meer groene energie verbruiken dan we opwekken? Sinds 2004 is er de Garantie-van-Oorsprong-regeling. Energieleveranciers kunnen Garanties van Oorsprong (GvO’s) inkopen. Op die manier kopen ze groene energie op die is opgewekt in het buitenland. Zo’n GvO, ook wel groencertificaat genoemd, staat voor 1MWh (1.000 kWh) aan duurzaam opgewekte stroom, is een jaar geldig en mag één keer worden gebruikt. Deze stroom is dan eigenlijk alleen op papier groen, want deze energie wordt niet in Nederland duurzaam opgewekt maar in het buitenland.

De meeste groencertificaten die door Nederlandse leveranciers worden gekocht, komen uit Noorwegen. Door de hoeveelheid watercentrales is het aanbod van groene energie namelijk groter dan de vraag naar groene energie. Daarom verkopen zij GvO’s door aan landen die juist een tekort aan groene stroom hebben.

Groene stroom uit Nederland

Om de energiedoelen te halen moet er meer duurzame energie in Nederland worden opgewekt. Het aandeel duurzaam opgewekte energie in Nederland moet 14 procent zijn in 2020. Drie jaar daarna, in 2023, moet 16 procent van de energie in ons land duurzaam zijn opgewekt. In 2050 moet de energievoorziening in Nederland bijna geheel duurzaam zijn. De CO2-uitstoot moet in dat jaar 80 tot 95 procent lager zijn dan in 1990. Er moet dus nog een stuk meer groene energie worden opgewekt in ons land.

Gelukkig zijn er ook een aantal energieleveranciers die energiecontracten aanbieden met groene stroom uit Nederland. Door voor zo’n contract te kiezen draag je bij aan de opwekking van duurzame energie in Nederland. Want als meer mensen kiezen voor een contract met alleen groene energie uit eigen land, dan zal er in Nederland ook meer energie opgewekt moeten worden uit duurzame bronnen.

Naast het afsluiten van een energiecontract met groene stroom uit Nederland, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om zelf je eigen duurzame energie op te wekken met behulp van bijvoorbeeld zonnepanelen  en/of een warmtepomp. Op deze manier wordt er nóg meer duurzame energie uit eigen land opgewekt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *