Waarom een energielabel bedrijfspand aanvragen
Als pandeigenaar zijn er verschillende redenen om een energielabel voor je bedrijfspand aan te vragen. Veel pandeigenaren vragen een energielabel aan bij het verhuren of verkopen van hun bedrijfspand. Dit komt omdat er een labelplicht is bij verkoop en verhuur van je pand. Echter zijn er nog meer redenen te bedenken om een energielabel bedrijfspand aan te vragen.
Wij spraken met Bedrijfsenergielabels en hebben verschillende redenen om een energielabel aan te vragen voor je verzameld.
Reden 1. Voldoen aan de verplichting
Dit is de voornaamste reden dat veel pandeigenaren een energielabel aanvragen. Een energielabel is namelijk verplicht bij de verkoop of verhuur van je pand. Deze Europese regel geldt sinds 2015. Vanaf 1 januari 2016 is de Nederlandse overheid gaan controleren op de aanwezigheid van een energielabel. Beschik je als pandeigenaar niet over een energielabel? Dan riskeer je een boete die flink kan oplopen. De energielabel verplichting geldt voor de volgende bedrijfspanden: kantoren, winkels, bedrijfsverzamelgebouwen, horeca, bedrijfsunits, gezondheidszorg en verkoopruimten.
Reden 2. Gunstig voor de verhuur of verkoop
Als je bedrijfspand een groen energielabel krijgt dan kan dit enorm gunstig zijn voor de verkoop of verhuur. Potentiële huurders en kopers letten tegenwoordig steeds meer op het energieverbruik. Energiezuinige bedrijfspanden worden sneller verkocht.
Reden 3. Inzicht in energiebesparende maatregelen
Na het aanvragen van een energielabel bedrijfspand wordt er een inspectie gepland. Tijdens deze inspectie door een EPA-U (Energie Prestatie Advies Utiliteitsbouw) adviseur wordt er op locatie gekeken naar het energieverbruik van je bedrijfspand. Na de inspectie ontvang je een energieprestatie advies rapport met daarin het energiebesparende maatregelen en het huidige energielabel.
Reden 4. Duurzaam ondernemen
Als je duurzaam wilt ondernemen is het belangrijk om een duurzaam bedrijfspand te hebben. Heb je nog geen groen energielabel? Investeer dan in energiebesparende maatregelen. Vervolgens kan je duurzaamheid binnen je organisatie invoeren door te letten op het uitschakelen van lampen en apparatuur bij afwezigheid van personeel.